Spaanse muurhagedissen

Je bent in Spanje en ziet een hagedis op een muur. Een muurhagedis, maar welke? Denk maar niet dat het een gewone muurhagedis (Podarcis muralis) is. Nee, op het Iberisch schiereiland is alles anders.

Muurhagedis (Podarcis spec.) (foto: Dennis Wansink)

Welke muurhagedis is dit?

De Spanjaarden (en Portugezen?) zijn echte splitters. Elke soort wordt minutieus bekeken en vergeleken met zijn verwanten aan de noordkant van de Pyreneeën. Zijn ze echt gelijk? Is er niet ergens een vlekje, een schildje of een lichaamsdeel dat afwijkt? Zien we hier niet een afwijking die alleen de individuen in Spanje hebben. Ja, dit moet wel een endemische soort zijn, die alleen op het Iberisch schiereiland voorkomt.

Maar Spanje is niet één land. Het is een federatie van landjes (regio’s), waarvan sommige het liefst helemaal zelfstandig zouden willen zijn. Galicië is één van die 17 autonome regio’s en heeft, net als de regio’s Baskenland en Catalonië, een grote behoefte aan autonomie. Dat uit zich bijvoorbeeld in een eigen zorgstelsel, belastingstelsel, onderwijs en veiligheid. Catalonië en Baskenland hebben zelfs een eigen politieorgaan. De drie regio’s hebben ook een eigen taal en een heel sterke eigen identiteit. De verhoudingen met de centrale regering in Madrid staan vaak op gespannen voet.

Die drang naar erkenning van de eigen identiteit uit zich ook in de natuur. Want kijk maar eens goed naar deze muurhagedis. Het heeft geen schildje tussen de twee neusschilden, zoals de Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanica). Dit is duidelijk een andere soort die alleen in het noordwesten van het Iberisch schiereiland voorkomt. Het moet wel een aparte soort zijn. We noemen hem de Noordwest-Iberische muurhagedis (Podarcis bocagei).

Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanica)

De Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanica) heeft tussen de neusschilden een extra schildje (rode pijl).

Noordwest-Iberische muurhagedis (Podarcis bocagei)

De Noordwest-Iberische muurhagedis (Podarcis bocagei) heeft geen extra schildje (rode pijl).

 

Voorkomen van de Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanica)

Voorkomen van de Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanica) op het Iberisch schiereiland.

Voorkomen van de Noordwest-Iberische muurhagedis (Podarcis bocagei)

Voorkomen van de Noordwest-Iberische muurhagedis (Podarcis bocagei) op het Iberisch schiereiland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *