Werkatlas Zoogdieren Utrecht

Het is zo ver. Er is een werkatlas van de zoogdieren in Utrecht. De werkatlas geeft een overzicht van het voorkomen van zoogdieren in de provincie Utrecht in de periode 2000-2011. De volgende stap is de werkatlassen van alle provincies combineren tot een Atlas van de Nederlandse Zoogdieren.

Dwergmuis (Micromys minutus) in het riet.In 2008 startte de Zoogdiervereniging met Zoogdieratlas.nl. Doel van het project was om in drie jaar tijd een via internet toegankelijke atlas met verspreidingsgegevens van zoogdieren te maken. Op deze internetsite kunnen waarnemingen worden ingevoerd, die direct zichtbaar zijn op kaarten. Na afloop van deze periode wil de Zoogdiervereniging met de verzamelde gegevens een Atlas van de Nederlandse zoogdieren maken, een boek in de serie Nederlandse fauna.

Het actualiseren van de gegevensset voor de atlas vond plaats via provinciale atlasprojecten. Green Space Services coördineerde de gegevensverzameling in de provincie Utrecht. Op 1 november 2009 ging het atlasproject in Utrecht van start. Het verzamelen van waarnemingen eindigde op 1 december 2011. De werkatlas geeft een overzicht van de resultaten tot dat moment.

Klik hier voor een PDF-versie van de werkatlas (13,5 MB).

 

Hoewel het project Zoogdieratlas Utrecht nu is afgesloten kunnen waarnemingen van zoogdieren nog steeds worden doorgegeven via www.telmee.nl en www.waarneming.nl. Ook de website www.zoogdieratlas.nl blijft in de lucht. Waarnemingen die via de twee websites binnenkomen worden nog voor de landelijke Atlas van de Nederlandse zoogdieren gebruikt.

Dankwoord

Zonder de inzet van talloze enthousiaste zoogdierliefhebbers was het onmogelijk geweest Zoogdieratlas Utrecht uit te voeren. Mijn dank gaat uit naar allen die zich inzetten om dit project tot een succes te maken. Het voert te ver om ieders naam te noemen, maar ik wil in ieder geval Erika Loonen bedanken die veel rapporten heeft doorgespit op zoek naar oude waarnemingen van zoogdieren in de provincie.

Ook de mensen die in 2011 hun nachtrust hebben opgeofferd om Utrecht met auto of fiets te doorkruisen op zoek naar vleermuizen ben ik veel dank verschuldigd. Deze actie heeft voor enkele vleermuissoorten veel nieuwe waarnemingen opgeleverd, waardoor het beeld van hun verspreiding een stuk beter is dan een jaar geleden.

Ik weet dat er waarnemers zijn die heel veel waarnemingen via www.waarneming.nl en www.telmee.nl hebben doorgegeven, maar helaas is voor mij – vanwege de privacy regelgeving – niet zichtbaar wie dat zijn. Via deze weg hoop ik jullie toch te bereiken en voor jullie werk te danken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *